iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Pieczarkowe klopsiki w pieczarkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pieczarkowe klopsiki w pieczarkach

Pieczarkowe klopsiki w pieczarkach

Składniki:

Pieczarkowe klopsiki w pieczarkach

 

  • pieczarki ½ kg
  • cebula 2 szt
  • mięso mielone z indyka ½ kg
  • pieprz, sól
  • sos sojowy
  • bulion pieczarkowy 1 kostka
  • bułka czerstwa 1 szt
  • mleko 1 szklanka
  • jajko
  • masło 1 łyżka
  • mąka 1 łyżka
  • śmietan 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

Pieczarkowe klopsiki w pieczarkach
Czerstwa bułkę namaczamy w mleku, następnie odciskamy i dodajemy do mięsa mielonego. Jedną cebule siekamy dodajemy do mięsa. 6 pieczarek myjemy i ścieramy na tarce do jarzyn duże oczka. Masę doprawiamy sosem sojowym ,solą i pieprzem do smaku. Wbijamy jajko -mieszamy porządnie masę. Płuczemy ręce w wodzie i mokrymi formujemy kulki , które wrzucamy na osolony wrzątek – gotujemy. Resztę pieczarek kroimy w plasterki. Drugą cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na masełku. Dodajemy pokruszona kostkę pieczarkową i podlewamy wodą. Dusimy. Kiedy klopsiki są gotowe wyciągamy je łyżka cedzakową i odstawiamy na chwilę. Pieczarki na patelni zaciągamy śmietana z odrobina mąki – zagotowujemy. Teraz przekładamy do sosu ugotowane klopsiki.