Sposób przygotowania:
Pieczarkowe klopsiki w pieczarkach
Czerstwa bułkę namaczamy w mleku, następnie odciskamy i dodajemy do mięsa mielonego. Jedną cebule siekamy dodajemy do mięsa. 6 pieczarek myjemy i ścieramy na tarce do jarzyn duże oczka. Masę doprawiamy sosem sojowym ,solą i pieprzem do smaku. Wbijamy jajko -mieszamy porządnie masę. Płuczemy ręce w wodzie i mokrymi formujemy kulki , które wrzucamy na osolony wrzątek – gotujemy. Resztę pieczarek kroimy w plasterki. Drugą cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na masełku. Dodajemy pokruszona kostkę pieczarkową i podlewamy wodą. Dusimy. Kiedy klopsiki są gotowe wyciągamy je łyżka cedzakową i odstawiamy na chwilę. Pieczarki na patelni zaciągamy śmietana z odrobina mąki – zagotowujemy. Teraz przekładamy do sosu ugotowane klopsiki.