Sposób przygotowania:
Pieczarkowe paszteciki 3
Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozpuszczamy w mleku razem z cukrem i obrobnią mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Margarynę starannie łączymy z mąką. Następnie dodajemy sól, żółtko, jajko oraz śmietanę. Mieszamy. Na końcu wlewamy wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy i drobno kroimy. Podobnie cebulę. Na dno garnka wlewamy oliwę, wrzucamy pieczarki i cebulę. Dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy. Na brzeg ciasta nakładamy porcje farszu. Zwijamy w rulon (1 raz), resztę ciasta odcinamy. Na cieście robimy ozdobną kratkę. Kroimy rulon na niewielkie kawałki. Układamy paszteciki na natłuszczonej blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 45-50 minut w temp. 160 stopni.