Sposób przygotowania:
Pieczarkowe ziemniaczanki
Obrane ziemniaki, wkładamy do osolonej wody i gotujemy aż staną się miękkie. ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody, ugniatamy oraz studzimy. Gdy wystygną dodajemy jajko i zagniatamy. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, pieprz, sól i zioła. Dokładnie mieszamy. Posiekaną cebulę podsmażamy i dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę. Pieczarki i cebulę gotujemy aż do momentu gdy woda wyparuje. Następnie doprawiamy solą, ziołami i pieprzem. Ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach. Na dłoni kładziemy kuleczkę masy ziemniaczanej, którą spłaszczamy i na środku kładziemy pieczarki i żółty ser. Zwijamy tak, aby powstał zamknięty kotlecika farsz nie wylatywał. Gotowy placek obtaczamy w mące tortowej. Smażymy na rozgrzanym oleju aż do złotego koloru a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 15 min. Najlepiej smakują z ketchupem.
gusia1000
sylwiusia055