Sposób przygotowania:
Pieczarkowiec z oregano
Przygotowujemy zaczyn; drożdże kruszymy,zasypujemy cukrem, aby zaczęły pączkować, zalewamy ciepłym mlekiem, lekko mieszamy, aby się rozpuściły i posypujemy cienką warstwa mąki, odstawiamy na ok kwadrans. W między czasie rozpuszczamy margarynę, musi przestygnąć nim ją dodamy. Leżące w temperaturze pokojowej dodajemy jajko do zaczynu, lekko mieszamy, następnie stopniowo dodajemy mąkę i sól (sól nie może mieć bezpośredniego kontaktu z drożdżami) i podgrzane mleko. Mieszamy,aż ciasto zacznie odstawać od miski, dodajemy rozpuszczony tłuszcz i wyrabiamy. Ciasto musi mieć spójną, lekką konsystencję, gdy przyciśniemy ciasto palcem powinno wrócić do pierwotnego kształtu. Odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie dusimy pieczarki z cebulką na oleju, ser kroimy w plastry, sos mieszamy z ketchupem i ziołami. Ciasto rozwałkowujemy na podłużne placki, które smarujemy sosem, następnie wykładamy ser żółtym, pieczarki z cebulką, Zwijamy w roladę,wierzch dekorujemy ketchupem, serem, oregano i wkładamy do keksówki. Pieczemy w 180* na złoty kolor, smacznego.
Sarenka
Evi