Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Pieczeń grzybowa z czosnkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Aromatyczna pieczeń grzybowa na zimowy obiad.

Pieczeń grzybowa z czosnkiem

Składniki:

Pieczeń grzybowa z czosnkiem

 

  • Składniki:
  • czerstwa bułka - 2 duże szt.
  • mleko - 200 ml
  • masło - 3 łyżki
  • cebula - 2 szt
  • pieczarki - 500 g
  • jajka - 3 szt
  • czosnek - 4 ząbki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • natka pietruszki - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Pieczeń grzybowa z czosnkiem
Bułki kruszymy. Namaczamy w mleku. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Cebulę drobno kroimy. Szklimy na maśle. Dodajemy oczyszczone i pokrojone ( dowolnie ) grzyby. Dusimy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Namoczone bułki odciskamy. Przekładamy do miski. Wbijamy 2 jajka. Dodajemy drobniutko posiekany czosnek , uduszone grzyby , posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wyrabiamy masę ( jeśli będzie zbyt rzadka dosypujemy bułki tartej ). Foremkę do keksa smarujemy masłem. Z masy formujemy wałek. Wkładamy do foremki. Smarujemy roztrzepanym ostatnim jajkiem. Pieczemy ok. 30 minut. Zajadamy solo lub np. z sosem i czerwonym barszczykiem! Pycha!