Sposób przygotowania:
Pieczeń na dziko
Czosnek przecisnąć przez praskę, następnie utrzeć z solą, pieprzem, tymiankiem oraz przyprawą korzenną, dodać otartą skórkę i sok z małej cytryny. Mięso umyć i osuszyć, natrzeć przygotowaną pastą z czosnku i odstawić na noc do lodówki. Boczek pokroić w cieniutkie plasterki i owinąć nim przygotowane mięso, ułożyć w formie do pieczenia po wierzchu posypać kolorowym pieprzem i obłożyć liśćmi laurowymi, polać stopionym smalcem i posypać świeżym tymiankiem. Piekarnik nagrzać do180-190 st, wstawić brytfankę i piec około 90 minut po pierwszych 30 minutach kiedy boczek się lekko zarumieni dodać bulion i wino po upieczeniu wyłączyć piekarnik i przykryć pokrywką brytfannę, uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić do wystudzenia.