misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Pieczeń rzymska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

potrawa z mięsa mielonaego...

Pieczeń rzymska

Składniki:

Pieczeń rzymska

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń rzymska
Bułeczkę namoczyć w zimnej wodzie, następnie odcisnąć. Posiekać cebulę. Mięso mielone wymieszać z bułką, połową posiekaną cebulą i jajkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Z powstałej masy uformować bochenek. Pozostałą cebulę powciskać w jego wierzch. Całość ułożyć na natłuszczonej blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stC. Piec około 60 minut. W tym czasie umyć, oczyścić grzyby. Pieczarki pokroić na połówki. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki. Usunąć z nich gniazda nasienne, miąższ pokroić w bardzo drobną kostkę. Tymianek umyć, listki oderwać od gałązek i drobno posiekać. Rozgrzać tłuszcz, ustawić na silnym ogniu, smażyć grzyby 3 minuty. Oprószyć solą i pieprzem. Całość podlać śmietaną i bulionem warzywnym, dusić jeszcze około 2 minuty. Oprószyć zasmażką błyskawiczną, wymieszać, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Do powstałego sosu dodać przygotowane pomidory. Nie gotować, jedynie wymieszać. Pieczeń ułożyć na półmisku, pokroić w grube plastry, polać przygotowanym sosem grzybowym.