buciol78

buciol78

Szef Kuchni
[Przepisów: 72]

Pieczeń rzymska w sosie koperkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Obiadek dla moich dam.Polecam.

Pieczeń rzymska w sosie koperkowym

Składniki:

Pieczeń rzymska w sosie koperkowym

 

  • 1,5 kg. mięsa mielonego mieszanego ( woł-wiep )
  • 2 średniej wielkości cebuli
  • 20 dag boczku wędzonego gotowanego
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 3 średniej wielkości pomidory
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 20 dag. brokuł mrożonych,lub świeżych
  • 5 średnich pieczarek
  • 2 pęczki koperku
  • 10dag.masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 wywaru z pieczeni lub bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • olej do wysmarowania blachy
  • bułka tarta do podsypania blachy
  • sól,pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń rzymska w sosie koperkowym
Boczek i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano.Marchewkę obieramy,płuczemy i trzemy na tarce o grubych oczkach.Zieloną pietruszkę siekamy drobniutko i dodajemy wraz z podsmażonym boczkiem i marchewką do mięsa.Wyrabiamy dokładnie w misce,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dzielimy na cztery równe części. Blachę smarujemy olejem,podsypujemy bułką tartą .Na spód blachy wykładamy pierwszą część mięsa,a następnie przekładamy na przemian raz mięso,raz warzywa pokrojone w plastry tak aby na górze były jaja.Solimy i pieprzymy delikatnie każdą warstwę warzyw.Jaja posypujemy posiekanym koperkiem i przykrywamy mięsem.Blachę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175stopni na ok.1h.W między czasie na patelni roztapiamy masło dodajemy mąkę robimy tak zwaną zasmażkę zalewamy bulionem ( najlepiej wywarem wytworzonym z pieczeni ),dodajemy posiekany koperek.Hartujemy śmietanę wlewamy do sosu,doprawiamy do smaku.Zmniejszamy płomień i redukujemy sos aż zgęstnieje.Pieczeń odkrywamy z foli i zwiększamy temperaturę piekarnika do 220 stopni,wkładamy na ok.10minut aby się zrumieniła.Pieczeń porcjujemy na talerze polewamy sosem koperkowym,dekorujemy szczypiorkiem.Podajemy z tłuczonymi ziemniakami.SMACZNEGO.

Tagi:

mięso tarta