Sposób przygotowania:
Pieczeń rzymska w sosie koperkowym
Boczek i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano.Marchewkę obieramy,płuczemy i trzemy na tarce o grubych oczkach.Zieloną pietruszkę siekamy drobniutko i dodajemy wraz z podsmażonym boczkiem i marchewką do mięsa.Wyrabiamy dokładnie w misce,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dzielimy na cztery równe części. Blachę smarujemy olejem,podsypujemy bułką tartą .Na spód blachy wykładamy pierwszą część mięsa,a następnie przekładamy na przemian raz mięso,raz warzywa pokrojone w plastry tak aby na górze były jaja.Solimy i pieprzymy delikatnie każdą warstwę warzyw.Jaja posypujemy posiekanym koperkiem i przykrywamy mięsem.Blachę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175stopni na ok.1h.W między czasie na patelni roztapiamy masło dodajemy mąkę robimy tak zwaną zasmażkę zalewamy bulionem ( najlepiej wywarem wytworzonym z pieczeni ),dodajemy posiekany koperek.Hartujemy śmietanę wlewamy do sosu,doprawiamy do smaku.Zmniejszamy płomień i redukujemy sos aż zgęstnieje.Pieczeń odkrywamy z foli i zwiększamy temperaturę piekarnika do 220 stopni,wkładamy na ok.10minut aby się zrumieniła.Pieczeń porcjujemy na talerze polewamy sosem koperkowym,dekorujemy szczypiorkiem.Podajemy z tłuczonymi ziemniakami.SMACZNEGO.
luna
figaro41