Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Pieczeń w sosie wermutowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Indyka można zastąpić kurczakiem....

Pieczeń w sosie wermutowym

Składniki:

Pieczeń w sosie wermutowym

 

  • 1kg piersi indyka
  • pieprz
  • 1 pęczek włoszczyzny (marchew pietruszka por)
  • 300ml rosołu (instant) warzywnego
  • 80dkg marchewki
  • 10dkg cebuli drobnej (szalotki)
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 15dkg śmietany kremówki
  • 4-5 łyżek wermutu
  • odrobina oleju do posmarowania blachy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń w sosie wermutowym
Mięso umyć osuszyć natrzeć solą i pieprzem. Umieścić na blasze nasmarowanej wcześniej odrobiną oleju. Piec 60min w temp.200stC. Włoszczyznę oczyścić pokroić ułożyć koło mięsa w połowie pieczenia. 10min przed końcem pieczenia polać mięso rosołem. Marchewkę obrać umyć. Podzielić na słupki gotować 10min. Szalotki obrać. Krótko przed końcem pieczenia mięsa, rozgrzać olej na patelni smażyć cebulki 5min. Wrzucić podgotowaną marchewkę podsmażyć. Pieczeń wyjąć z blachy sos z pieczenia zmiksować z włoszczyzną . Zalać śmietaną doprawić solą pieprzem i wermutem. Mięso pokroić w plastry położyć z jarzynką na talerzu. Polać sosem udekorować.