Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Pieczeń Wieprzowa Szpikowana Słoniną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna soczysta pieczeń wieprzowa dobrze przyprawiona smakuje na ciepło i zimno.

Pieczeń Wieprzowa Szpikowana Słoniną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczeń Wieprzowa Szpikowana Słoniną

 

  • 2,5 kg. mięsa wieprzowego ( łopatka )
  • 1 łyżeczka masła ( do smażenia )
  • 3 łyżki oleju ( do smażenia )
  • 100 g. pieczarek ( pokroić w plastry )
  • 1 duża cebula ( pokroić w kostkę )
  • 2 duże ząbki czosnku ( posiekać )
  • 3 duże ząbki czosnku ( do szpikowania )
  • boczek wędzony ( do szpikowania )
  • musztarda ( zwykła )
  • ½ ostrej peperoni ( drobno posiekać )
  • ½ szklanki wina czerwonego ( półsłodkiego )
  • ½ szklanki bulionu wołowego
  • sos worcestershire ( do smaku )
  • przyprawy: sól / pieprz / papryka ( ostra i słotka )

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń Wieprzowa Szpikowana Słoniną
► Łopatkę pokroić w poprzek włókien na grube 3 cm. plastry, umyć i papierowym ręcznikiem osuszyć. Wąskim długim nożem nakłuć otworki i powtykać w nie słupki czosnku i słoniny, posypać solą, pieprzem, ostrą papryką, wysmarować musztardą, oprószyć słodką papryką i odstawić do lodówki. ► Cebulę i czosnek zeszklić i przełożyć na talerz, w tym samym garnku rozgrzać oliwę, mięso mocno obsmażyć ze wszystkich stron, dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, masło, peperoni, podlać bulionem i mięso dusić do miękkości. Pod koniec dodać, pieczarki, sos worcestershire i zagęścić sos mąką.
Pieczeń Wieprzowa Szpikowana Słoniną
Mięso mocno obsmażyć ze wszystkich stron - dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem - masło - peperoni - podlać bulionem i dusić do miękkości.
Pieczeń Wieprzowa Szpikowana Słoniną
Wąskim długim nożem nakłuć otworki i powtykać w nie czosnek i słoninę - posypać solą - pieprzem - ostrą papryką - wysmarować musztardą - oprószyć słodką papryką i odstawić do lodówki.
Pieczeń Wieprzowa Szpikowana Słoniną
Łopatkę pokroić w poprzek włókien na grube 3 centymetrowe plastry - umyć i papierowym ręcznikiem osuszyć.