Sposób przygotowania:
Pieczeń wieprzowa z jabłkami
Mięso posmarować musztardą , miodem oraz posypać ziołami wymieszanymi z solą i pieprzem ułożyć w dużej brytfannie przykryć folią aluminiową i odstawić na 3 godziny w chłodnym miejsce.Następnie włożyć pokrojoną cebulę i razem piec około 50 minut w 180*C.Co jakiś czas obficie skrapiać mięso sokiem jabłkowym.Obrane i podzielone na cząstki jabłka wrzucić do rondla,skropić sokiem z cytryny, podlać kilkoma łyżkami wody dodać szczyptę cukru goździki,po czym dusić na małym ogniu 5 minut.Następnie rozłożyć je mięsie i piec razem jeszcze około 30 minut. Upieczone mięso wraz z jabłkami i sosem z dna brytfanny podawać na gorąco z ryżem lub na zimno z jasnym pieczywem.