Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Pieczeń wieprzowa z kaszą pęczak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

znakomita pieczeń, dobra na zimno na kanapki, na gorąco pyszna z sosem

Pieczeń wieprzowa z kaszą pęczak Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczeń wieprzowa z kaszą pęczak

 

  • Składniki:
  • 50 dag szynki wieprzowej
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 0,5 litra rosołu
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 jajka
  • przyprawy
  • 2 łyżki margaryny

Sposób przygotowania:

Pieczeń wieprzowa z kaszą pęczak
Kaszę jęczmienną pęczak, aby była bardziej aromatyczna ugotowałam w rosole (rosół prawdziwy, domowy, drobiowo-wołowy). Kaszę wrzucamy na wrzący bulion, gotujemy często mieszając wedle wskazówek na opakowaniu. Kasza wchłonie prawie cały bulion, następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy i owijamy ciepłym kocem lub recznikiem i odstawiamy na kilka godzin - kasza wchłonie pozostały bulion. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy do niego ugotowany pęczak oraz cebule, które kroimy w kostke i przesmażamy na margarynie razem z przeciśniętym czosnkiem (doprawiamy solą i pieprzem). Do tych składników dodajemy również jajka oraz przyprawy do smaku - mieszamy. Całość przekładamy do keksówki, którą lekko smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Pieczemy ok. 60 minut w temp 180*. Taką pieczeń podałam na gorąco z sosem pomidorowym (takim jak do gołąbków), dobrze też smakuje na zimno do kanapek.
Pieczeń wieprzowa z kaszą pęczak
Etap 1 mieso nalezy zmielic, kasze ugotowac
Pieczeń wieprzowa z kaszą pęczak
Etap 2do miesa dodajemy kasze, cebule, jajka
Pieczeń wieprzowa z kaszą pęczak
Etap 3 farsz przekladamy do waskiej blaszki