Sposób przygotowania:
Pieczeń wieprzowa z kaszą pęczak
Kaszę jęczmienną pęczak, aby była bardziej aromatyczna ugotowałam w rosole (rosół prawdziwy, domowy, drobiowo-wołowy). Kaszę wrzucamy na wrzący bulion, gotujemy często mieszając wedle wskazówek na opakowaniu. Kasza wchłonie prawie cały bulion, następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy i owijamy ciepłym kocem lub recznikiem i odstawiamy na kilka godzin - kasza wchłonie pozostały bulion. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy do niego ugotowany pęczak oraz cebule, które kroimy w kostke i przesmażamy na margarynie razem z przeciśniętym czosnkiem (doprawiamy solą i pieprzem). Do tych składników dodajemy również jajka oraz przyprawy do smaku - mieszamy. Całość przekładamy do keksówki, którą lekko smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Pieczemy ok. 60 minut w temp 180*. Taką pieczeń podałam na gorąco z sosem pomidorowym (takim jak do gołąbków), dobrze też smakuje na zimno do kanapek.