Sposób przygotowania:
Pieczeń wołowa konkretnie przyprawiona
Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Boczek pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w talarki. Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Wołowinę ponacinać, powkładać tam kawałki boczku, natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, podsmażyć cebulę i włoszczyznę. Ułożyć na dnie brytfanny. Wołowinę obsmażyć ze wszystkich stron, ułożyć na warzywach i piec przez 2,5godziny. Podlewać bulionem. Po upieczeniu owinąć w folię aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce. Chleb okroić ze skórek, namoczyć w bulionie. Zlać sos z pieczenia. Sos zagotować z chlebem, liściem laurowym, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego, imbirem, gałką muszkatołową i czerwonym winem. Gotować na małym ogniu, aż powstanie jednolity aksmaitny sos. Sos przetrzeć przez sito. Pieczeń pokroić w plastry, polać sosem i podawać.