mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Pieczeń wołowa konkretnie przyprawiona

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czas przygotowania to około 3,5 godziny

Pieczeń wołowa konkretnie przyprawiona

Składniki:

Pieczeń wołowa konkretnie przyprawiona

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń wołowa konkretnie przyprawiona
Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Boczek pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w talarki. Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Wołowinę ponacinać, powkładać tam kawałki boczku, natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, podsmażyć cebulę i włoszczyznę. Ułożyć na dnie brytfanny. Wołowinę obsmażyć ze wszystkich stron, ułożyć na warzywach i piec przez 2,5godziny. Podlewać bulionem. Po upieczeniu owinąć w folię aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce. Chleb okroić ze skórek, namoczyć w bulionie. Zlać sos z pieczenia. Sos zagotować z chlebem, liściem laurowym, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego, imbirem, gałką muszkatołową i czerwonym winem. Gotować na małym ogniu, aż powstanie jednolity aksmaitny sos. Sos przetrzeć przez sito. Pieczeń pokroić w plastry, polać sosem i podawać.