Sposób przygotowania:
Pieczeń z indyka z winogronami
Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć solą,pieprzem, szałwią i jałowcem, związać ścisło nicią bawełnianą. Olej rozgrzać w brytfannie, zrumienić mięso. Włożyć do piekarnika, piec 45minut. Cebulę, marchewki i selere oczyścić, umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, piec 40minut. Podczas pieczenia pieczeń podlewać winem. Pieczeń wyjąć z sosu, odstawić w ciepłe miejsce. Sos z pieczenia z warzywami wymieszać z bulionem, zagotować, zmiksować i podgrzać. Dodać konfiturę, ocet, doprawić pikantnie solą, pieprzem i cynamonem. Wymieszać. Winogorn umyć i przekroić na połówki. Dodać do sosu. Sos zagotować i zagęścić mąką. Sos wlać na półmisek, na nim ułożyć plastry pieczeni.