mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Pieczeń z indyka z winogronami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczna pieczeń w odsłonie winogronowej

Pieczeń z indyka z winogronami

Składniki:

Pieczeń z indyka z winogronami

 

  • 1,5kg udźca z indyka bez kości
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka suszonej szałwii
  • 1 łyżka rozgniecionych jagód jałowca
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 500ml czerwonego wina
  • 500ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki konfitury z winogron
  • 250g zielonych winogron
  • 2 łyżki octu owocowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Pieczeń z indyka z winogronami
Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć solą,pieprzem, szałwią i jałowcem, związać ścisło nicią bawełnianą. Olej rozgrzać w brytfannie, zrumienić mięso. Włożyć do piekarnika, piec 45minut. Cebulę, marchewki i selere oczyścić, umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, piec 40minut. Podczas pieczenia pieczeń podlewać winem. Pieczeń wyjąć z sosu, odstawić w ciepłe miejsce. Sos z pieczenia z warzywami wymieszać z bulionem, zagotować, zmiksować i podgrzać. Dodać konfiturę, ocet, doprawić pikantnie solą, pieprzem i cynamonem. Wymieszać. Winogorn umyć i przekroić na połówki. Dodać do sosu. Sos zagotować i zagęścić mąką. Sos wlać na półmisek, na nim ułożyć plastry pieczeni.