iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pieczona kiełbasa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Taką kiełbasę można zjeść na gorąco z musztardą czy chrzanem, ale na zimno do kanapek jest też pyszna.

Pieczona kiełbasa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczona kiełbasa

 

  • 1 kg mięsa z indyka najlepiej udziec
  • 2 kg mięsa wieprzowego ja miałem łopatkę
  • 1 kg chudego boczku
  • 1/2 główki czosnku
  • sól
  • pieprz czarny
  • 1 opakowanie przyprawy do wieprzowiny
  • 1-2 szklanek bulionu drobiowego
  • Dodatkowo:
  • do 1.5 metra jelit cienkich
  • olej
  • majeranek
  • ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Pieczona kiełbasa
Mięso z indyka razem ze skórą, łopatkę i boczek skręcić przez maszynkę na grubych oczkach, dodać do tego przeciśnięty przez praskę czosnek, dowolną przyprawę do wieprzowiny i około 1.5 łyżeczki pieprzu oraz około 1 łyżeczki soli, wszystko dokładnie wymieszać i w trakcie mieszania dolewać bulion(ewentualnie można użyć tylko wody choć bulion jest najlepszy), masę mięsną tak długo wyrabiać, aż będzie dobrze odchodziła od ręki. Wyrobione i doprawione mięso odstawić najlepiej na całą noc do lodówki, po schłodzeniu jeszcze raz przemieszać i spróbować gdyby było za mało wyraźne w smaku to doprawić jeszcze solą i pieprzem. Przy pomocy maszynki ze specjalną nakładką napełnić jelita(wcześniej opłukać je z soli), uformować malutkie pętka i ułożyć je w formie do pieczenia, każde pętko delikatnie nakłuć i posmarować olejem (dzięki nakłuciu nam nie popęka w trakcie pieczenia, a olej pomorze ładnie się zrumienić), posypać po kiełbasie majerankiem i zielem angielskim. Piekarnik nagrzać do 200st i piec kiełbasę do 30-35 min, kontrolując czy nie za bardzo nam się rumieni.
Pieczona kiełbasa
Po napełnieniu jelit uformować małe pętka
Pieczona kiełbasa
ułożyć w formie i każde pętko nakłuć patyczkiem
Pieczona kiełbasa
Kiełbasa dobra jest na zimno i też na ciepło