Sposób przygotowania:
Pieczona luzowana perliczkaEtap:1
Mięso mielone przełóż do miski, dodaj namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, tymianek i oregano, farsz dopraw solą i pieprzem po czym dokładnie go wyrób.
Etap:2
Perliczkę obróć piersią do dołu, przy pomocy ostrego noża zrób nacięcie wzdłuż linii kręgosłupa zaczynając od szyi a kończąc na kuprze.
Etap:3
Kierując nóż wzdłuż żeber odetnij mięso od kości zaś skrzydełka i udka wyłam ze stawów i oddziel od korpusu (tak samo postąp z drugą stroną). Na koniec usuń z udek kości udowe a ze skrzydełek kości ramienne.
Etap:4
Tak wyluzowaną perliczkę umieść w zalewie powstałej z 2 l wody i 100 g soli z dodatkiem ziół i przypraw (tymianek, oregano, jałowiec, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz). Mięso powinno moczyć się minimum 24 godz.
Etap:5
Osuszoną i oczyszczoną z nadmiaru przypraw perliczkę nadziej mięsnym farszem, po czym dokładnie zszyj dratwą i zwiąż.
Etap:6
Uformowaną perliczkę piecz w naczyniu żaroodpornym przez 90min w 170stop a po upieczeniu odstaw na 15min.
Etap:7 Sos żubrówkowy
Na łyżce masła zeszklij cebule i fenkuła, podlej żubrówką i poczekaj aż alkohol odparuje po czym dolej płyn powstały z pieczenia i dodaj trawę żubrową. Po 10 min gotowania wywar zagęść mąką utartą z pozostałym masłem, gotowy sos przelej przez sito.