SUPERPRZEPIS

Pieczona luzowana perliczka

  • Kniejson
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Pieczona luzowana perliczka

Luzowana perliczka pieczona i podana z sosem z żubrówki. Warto jest się trochę napracować dla takiego dania.

Składniki:

Pieczona luzowana perliczka

 

Sos żubrówkowy

  • płyn pozostały z pieczenia
  • 2 źdźbła trawy żubrowej
  • kieliszek żubrówki
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • 2 łyżki posiekanego fenkułu
  • 2 łyżki masła
  • łyżka maki

Sposób przygotowania:

Pieczona luzowana perliczka

Etap:1

Pieczona luzowana perliczka
Przygotowanie farszu i luzowanie perliczki.

Mięso mielone przełóż do miski, dodaj namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, tymianek i oregano, farsz dopraw solą i pieprzem po czym dokładnie go wyrób.

Etap:2

Pieczona luzowana perliczka
Perliczkę obróć piersią do dołu i zrób nacięcie wzdłuż linii kręgosłupa.

Perliczkę obróć piersią do dołu, przy pomocy ostrego noża zrób nacięcie wzdłuż linii kręgosłupa zaczynając od szyi a kończąc na kuprze.

Etap:3

Pieczona luzowana perliczka
skrzydełka i udka wyłam ze stawów i oddziel od korpusu.

Kierując nóż wzdłuż żeber odetnij mięso od kości zaś skrzydełka i udka wyłam ze stawów i oddziel od korpusu (tak samo postąp z drugą stroną). Na koniec usuń z udek kości udowe a ze skrzydełek kości ramienne.

Etap:4

Pieczona luzowana perliczka
Tak wyluzowana perliczkę umieść w zalewie solnej.

Tak wyluzowaną perliczkę umieść w zalewie powstałej z 2 l wody i 100 g soli z dodatkiem ziół i przypraw (tymianek, oregano, jałowiec, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz). Mięso powinno moczyć się minimum 24 godz.

Etap:5

Pieczona luzowana perliczka
Perliczkę nadziej mięsnym farszem i dokładnie zszyj.

Osuszoną i oczyszczoną z nadmiaru przypraw perliczkę nadziej mięsnym farszem, po czym dokładnie zszyj dratwą i zwiąż.

Etap:6

Pieczona luzowana perliczka
Uformowaną perliczkę piecz 90min w 170stop.

Uformowaną perliczkę piecz w naczyniu żaroodpornym przez 90min w 170stop a po upieczeniu odstaw na 15min.

Etap:7 Sos żubrówkowy

Pieczona luzowana perliczka
Perliczkę podawaj z warzywami i sosem żubrówkowym.

Na łyżce masła zeszklij cebule i fenkuła, podlej żubrówką i poczekaj aż alkohol odparuje po czym dolej płyn powstały z pieczenia i dodaj trawę żubrową. Po 10 min gotowania wywar zagęść mąką utartą z pozostałym masłem, gotowy sos przelej przez sito.


Tagi:

mięso mak