MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Pieczona szynka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Nie ma to jak kanapka ze świeżą wędliną domowej roboty. Mało tego - z mięsa z wiadomej hodowli! Odkąd pierwszy raz upiekłam Mąż nie chce kupować w sklepie :) to chyba najlepsza rekomendacja :)

Pieczona szynka

Składniki:

Pieczona szynka

 

 

  • Składniki do natarcia szynki:
  • 1 łyżeczka musztardy chrzanowej
  • 1,5 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • szczypta pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

Pieczona szynka
Składniki zalewy zagotowujemy w ok. 3l wody i całkowicie studzimy. Szynkę dokładnie myjemy i zanurzamy w chłodnym płynie, aby mięso było pod powierzchnią. Pozostawiamy na dobę w chłodnym miejscu - może być w lodówce. Podczas marynowania warto kilka razy obrócić, aby naszło smakiem w każdym zakamarku. Zamarynowaną szynkę osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy zmieszanym ze składników glazury sosem. Zawiązujemy w "cukierek" w rękawie do pieczenia, nacinamy rękaw w kilku miejscach. Pieczemy w 170 stopniach przez około 2,5 godziny. Odsączamy z tłuszczu, studzimy.