olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Pieczona szynka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciekawa alternatywa dla wędlin sklepowych - własna szynka pieczona w piekarniku z czosnkiem, zielem angielskim i pieprzem.

Pieczona szynka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczona szynka

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczona szynka
Do dużego naczynia żaroodpornego wlewam zimną wodę, po czym dodaję sól, cukier, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe oraz obrane i zgniecione za pomocą noża ząbki czosnku. Mięso pozostawiam w zalewie na 12 godzin. Następnie wkładam w folię do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190C i piekę przez około 1,5 godziny. Upieczone mięso odsączam z zalewy i wyjmuję z folii. Przygotowane mięso kroję na średniej grubości plastry. Upieczoną szynkę polecam zarówno na ciepło jak i na zimno.
Pieczona szynka
Następnie wkładam w folię do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190C i piekę przez około 1,5 godziny.
Pieczona szynka
Upieczone mięso odsączam z zalewy i wyjmuję z folii po czym przekładam na deskę..

Tagi:

szynka