karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Pieczone kotleciki warzywno-rybne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 13
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak proste, a tak pyszne połączenie codziennych składników. I warzywa, i rybka, i jeszcze to wszystko pieczone. Samo zdrowie.

Pieczone kotleciki warzywno-rybne Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczone kotleciki warzywno-rybne

 

  • 40 dag marchewek
  • 15 dag korzenia pietruszek
  • 40 dag mrożonego fileta z morszczuka
  • 2 duże cebule
  • 20 dag sera żółtego
  • 10 dag pieczarek
  • 3 jajka
  • ok. 0,5 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżeczki lubczyku
  • 2 łyżeczki papryki suszonej wędzonej
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • Szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • Szczypta mielonych ziaren kolendry
  • Szczypta mielonego kminku
  • 3 łyżki oleju
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczone kotleciki warzywno-rybne
Rybę rozmrozić. Warzywa umyć. Marchewki, pietruszki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, cebule obrać i posiekać. Wszystko wrzucić do zimnej wody i zagotować z dodatkiem soli do uzyskania miękkości.

Odcedzić, odstawić do ostygnięcia. W tym czasie poszatkować rybę i umyte pieczarki. Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w na drobne kawałki. Ostudzone marchewki i pietruszki posiekać lub przecisnąć przez sitko do warzyw.

Tak przygotowane składniki zmieszać ze sobą dodać. Do nich wbić jajka i wsypać bułkę tartą w ilości powodującej niewielką lepkość masy. Następnie dodać wszystkie przyprawy, zioła, sos sojowy i olej. Całość dokładnie wymieszać. 

Z tak przyrządzonych składników formować niewielkie owalne kotleciki i układać na blasze, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać przez ok. 30-35 minut w temp. 200 st. C bez termoobiegu.
Pieczone kotleciki warzywno-rybne
Kotleciki zapiekamy w piekarniku przez ok. pół godziny