Sposób przygotowania:
Pieczone pierożki
Skłądniki ciasta zagniatam i uformowane w kule ciasto wkładam do lodówki na 30 min.
Wszystkie warzywa obieram i kroje w drobną kostkęa następnie podsmażam na oliwie i pozostawiam do wystudzenia. Następnie dodaje zółtko, fetę, ser biały i posiekaną natkę z pietruszki. Całość dokładnie mieszam i doprawiam do smaku gałką muszkatołową i pieprzem.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkowuje i wycinam z miego szklanka krążki. Na każdym nakładam farsz i składam na pół, zlepiam brzegi tworząc pierożek(jeśli posmarujemy brzegi ciasta białkiem łatwiej bedzie zlepiać pierożki)
Gotowe pierozki układam na blasze do pieczenia. Wierzchy pierożków smaruje roztrzepanym jajkiem i posypuje sezamem a następnie wstawiam do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopmi i pieke 20-25 min.
Wszystkie warzywa obieram i kroje w drobną kostkęa następnie podsmażam na oliwie i pozostawiam do wystudzenia. Następnie dodaje zółtko, fetę, ser biały i posiekaną natkę z pietruszki. Całość dokładnie mieszam i doprawiam do smaku gałką muszkatołową i pieprzem.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkowuje i wycinam z miego szklanka krążki. Na każdym nakładam farsz i składam na pół, zlepiam brzegi tworząc pierożek(jeśli posmarujemy brzegi ciasta białkiem łatwiej bedzie zlepiać pierożki)
Gotowe pierozki układam na blasze do pieczenia. Wierzchy pierożków smaruje roztrzepanym jajkiem i posypuje sezamem a następnie wstawiam do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopmi i pieke 20-25 min.
Natalia
Dutkiewicz