Sposób przygotowania:
Pieczone porcje kurczaka z pieczarkami
Kurczka umyc, osuszyc i posypac sola i pieprzem. Przelozyc do formy do pieczenia. Sliwki przekroic na 4 czesci, ulozyc obok kurczaka razem z listkami laurowymi. Cebule obrac, umyc i osuszyc, pokroic w pólpiórka, pieczarki obrac i porkoic w ósemki. Na patelni rozgrzac tluszcz i podsmazyc cebule, a gdy sie zeszkli dodac pokrojone w ósemki pieczarki, dodac sól i pieprz, podsmazyc 3 minuty, czesto mieszajac. Dodac bulion (mozna z kostki, lub wymieszac goraca wode z lyzeczka vegety), piwo, koncentrat pomidorowy, musztarde, cukier, papryke slodka i drobno pokrojony lub zmiazdzony czosnek, wymieszac i zagotowac. Gotowac na malym ogniu przez 5 minut, po czym przelac do naczynia z kurczakiem. Wstawic do zimnego piekarnika i piec przez godzine i 10-20 minut w 170 stopniach (w zaleznosci od piekarnika). W 4 lyzkach wody rozpuscic make i dodac sok z cytryny, dobrze wymieszac. Wyjac forme z piekarnika, dodac rozpuszczona make, wymieszac i ponownie wstawic do piekarnka na 10 minut. Podawac z ziemniakami.
luna
Natala1210
msewka
Wiola8
Aneta83
Sarenka
Szczerze mówiac nie próbowalam tego dania. Córka i maz zjedli wszystko. Nie rozpaczalam specjalnie, bo mieso jem wyjatkowo rzadko :-)