darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Książka Kucharska: Dania wigilijne

Pieczone pstrągi z rozmarynem i koprem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Idealny na stół wigilijny i nie tylko.

Pieczone pstrągi z rozmarynem i koprem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczone pstrągi z rozmarynem i koprem

 

Sposób przygotowania:

Pieczone pstrągi z rozmarynem i koprem
Pstrągi myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kilka cienkich plastrów masła. Do środka ryb wkładamy plastry cytryny, po jednym przeciśniętym przez praskę czosnku, solimy. Do jedenj ryby wkłądamy gałązki kopru, po jednej na zewnątrz ryby. To samo robimy z drugą rybą ale przy użyciu rozmarynu. Na wierzchu ryb ukłądamy też plasterki cytryny i masła. Wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Przed podaniem odcinamy głowy i zdejmujemy zioła z wierzchu.
Pieczone pstrągi z rozmarynem i koprem
do ryb dodajemy cytrynę, masło, sól i zioła
Pieczone pstrągi z rozmarynem i koprem
do środka i na zewnątrz rozmaryn i koperek
Pieczone pstrągi z rozmarynem i koprem
pyszny, upieczony w piekarniku pstrąg, polecam

Tagi:

pstrąg