cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Pieczony filet z łososia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pieczony filet z łososia w złocistej kruszonce podany ze smażonymi kurkami oraz białą i czerwoną mini kapustą

Pieczony filet z łososia

Składniki:

Pieczony filet z łososia

 

  • Składniki dla 4 osób:
  • 4 x 180 g filetu z łososia bez skóry
  • Marynata:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Pieprz cytrynowy, sól czosnkowa
  • Kruszonka:
  • 50 g masła roślinnego
  • 80 g startego na tarce złocistego sera Lazur
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • Sól czosnkowa, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 200 g kurek
  • 2 pokrojone w kostkę szalotki
  • 2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
  • 1 główka białej mini kapusty
  • 1 główka czerwonej mini kapusty
  • 8 pokrojonych na cząstki pomidorków
  • typu snack
  • 50 g kiełków słonecznika
  • Sól, pieprz ziołowy do smaku
  • 4 łyżki ciemnego kremu balsamico

Sposób przygotowania:

Pieczony filet z łososia
Umytą i oczyszczoną rybę zamarynować w oliwie z oliwek, pieprzu cytrynowym

i soli czosnkowej. Odstawić do lodówki na 3 godziny. Wszystkie składniki kruszonki dokładnie

połączyć, schłodzić i podzielić na 4 części. Zamarynowaną rybę obsmażyć z dwóch stron na złoty kolor i ułożyć na blasze do pieczenia. Na każdym kawałku łososia ułożyć kruszonkę i zapiekać 10 minut w temperaturze 180°C. Na rozgrzanej oliwie z oliwek połączonej z masłem podsmażyć kurki z szalotką, czosnkiem, mini kapustą pokrojoną w grubą kostkę bądź paski oraz pomidorkami snack. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym, połączyć z kiełkami słonecznika, a następnie przełożyć na talerz. Na kurkach z mini kapustą ułożyć łososia z kruszonką, całość skropić ciemnym kremem balsamico.