Sposób przygotowania:
Drożdżowiec makowo bakaliowyETAP 1
CIASTO MAKOWE: Mak gotujemy w mleku około 0,5 godziny. Gotowy odcedzamy i studzimy. Gdy ostygnie mielimy go 2 razy.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami.
Do utartych składników dodajemy mak. Gdy mak połączy się z tłuszczem dodajemy do niego olejek migdałowy, proszek do pieczenia oraz bułkę tartą.
W dalszej kolejności białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Ubite łączymy z makiem. Gotową masę makową łączymy z bakaliami.
CIASTO ORZECHOWE: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Do ubitych dodajemy stopniowo cukier. Gdy cukier się rozpuści całość delikatnie łączymy z orzechami.
ETAP 2
CIASTO DROŻDŻOWE: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy do niej masło, margarynę, jajko, żółtka, sól oraz cukier.
Drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Tak przygotowane także dodajemy do mąki.
Przygotowane składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
ETAP 3
Gotowe ciasto dzielimy na 4 równe części.
ETAP 4
Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią spód blaszki.
Ciasto to smarujemy powidłem. Na powidło wykładamy warstwę pokrojonych bakalii.
Bakalie przykrywamy drugą, rozwałkowaną częścią ciasta drożdżowego.
Ciasto to nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
ETAP 5
Na drugą część ciasta wykładamy warstwę makową.
Ciasto makowe przykrywamy trzecią częścią rozwałkowanego ciasta drożdżowego.
Ciasto to także nakłuwamy
ETAP 6
Następnie wykładamy na nie warstwę orzechową. Orzechową warstwę przykrywamy ostatnią częścią ciasta drożdżowego. Wierzch ciasta nakłuwamy w widelcem.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika. Pozostawiamy go tam przy włączonym świetle na około 50 minut. Gdy podrośnie piekarnik włączamy na 180°C.
Ciasto pieczemy 60 minut. Jeśli wierzch zacznie się zbyt szybko rumienić przykrywamy go folią aluminiową.
Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.
WYKOŃCZENIE: Przestudzone ciasto wykańczamy polewą czekoladową. Wierzch posypujemy cukrowymi gwiazdkami. Gotowe.
Szeptucha
gusia1000