jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Drożdżowiec makowo bakaliowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To ciasto, które z każdym dniem zyskuje na smaku. Choć przy jego wykonaniu jest trochę pracy efekt wynagradza wszystko:). Polecam na Świąteczny stół, ale nie tylko.

Drożdżowiec makowo bakaliowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowiec makowo bakaliowy

WARSTWA MAKOWA: (blaszka 24x 36 cm)

  • 250 gram suchego maku,
  • 150 gram cukru pudru,
  • 100 gram masła,
  • 3 jajka,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Aromat migdałowy,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • Garść rodzynek,
  • Garść pokrojonych orzechów włoskich,
  • Szczypta soli,
  • Mleko do sparzenia maku

WARSTWA ORZECHOWA:

WARSTWA BAKALIOWA:

  • ¾ słoiczka powidła śliwkowego,
  • 400 gram bakalii (u mnie mieszanka: morele, figi, żurawina, orzechy włoskie, śliwki kalifornijskie, rodzynki)

CIASTO

WYKOŃCZENIE:

  • polewa czekoladowa do wykończenia ciasta,
  • posypka śnieżki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Drożdżowiec makowo bakaliowy

ETAP 1

Drożdżowiec makowo bakaliowy
makowe ciasto łączymy z bakaliami

CIASTO MAKOWE: Mak gotujemy w mleku około 0,5 godziny. Gotowy odcedzamy i studzimy. Gdy ostygnie mielimy go 2 razy.

Masło ucieramy z cukrem i żółtkami.

Do utartych składników dodajemy mak. Gdy mak połączy się z tłuszczem dodajemy do niego olejek migdałowy, proszek do pieczenia oraz bułkę tartą.

W dalszej kolejności białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Ubite łączymy z makiem. Gotową masę makową łączymy z bakaliami.

CIASTO ORZECHOWE: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.

Do ubitych dodajemy stopniowo cukier. Gdy cukier się rozpuści całość delikatnie łączymy z orzechami.

ETAP 2

Drożdżowiec makowo bakaliowy
Na stolnicy umieszczamy składniki ciasta

CIASTO DROŻDŻOWE: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy do niej masło, margarynę, jajko, żółtka, sól oraz cukier.

Drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Tak przygotowane także dodajemy do mąki.

Przygotowane składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 3

Drożdżowiec makowo bakaliowy
przygotowane ciasto drożdżowe dzielimy na cztery części

Gotowe ciasto dzielimy na 4 równe części.

ETAP 4

Drożdżowiec makowo bakaliowy
wykładamy warstwę bakaliową

Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią spód blaszki.

Ciasto to smarujemy powidłem. Na powidło wykładamy warstwę pokrojonych bakalii.

Bakalie przykrywamy drugą, rozwałkowaną częścią ciasta drożdżowego.

Ciasto to nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.

ETAP 5

Drożdżowiec makowo bakaliowy
warstwę makową wykładamy na ciasto drożdżowe

Na drugą część ciasta wykładamy warstwę makową.

Ciasto makowe przykrywamy trzecią częścią rozwałkowanego ciasta drożdżowego.

Ciasto to także nakłuwamy

ETAP 6

Drożdżowiec makowo bakaliowy
warstwę orzechową wykładamy na trzecią część ciasta drożdżowego

Następnie wykładamy na nie warstwę orzechową. Orzechową warstwę przykrywamy ostatnią częścią ciasta drożdżowego. Wierzch ciasta nakłuwamy w widelcem.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika. Pozostawiamy go tam przy włączonym świetle na około 50 minut. Gdy podrośnie piekarnik włączamy na 180°C.

Ciasto pieczemy 60 minut. Jeśli wierzch zacznie się zbyt szybko rumienić przykrywamy go folią aluminiową.

Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.

WYKOŃCZENIE: Przestudzone ciasto wykańczamy polewą czekoladową. Wierzch posypujemy cukrowymi gwiazdkami. Gotowe.