renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Pieczony schab z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybko zię przygotowuje i "robi się samo"

Pieczony schab z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony schab z warzywami

 

  • ok. 500 gram schabu bez kości
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 4-5 młodych marchewek
  • 1 mały kalafior
  • 1 cebula
  • sól
  • świeże zioła: pietruszka, lubczyk, rozmaryn
  • na marynatę:
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
  • pieprz
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Pieczony schab z warzywami
Przygotowyjemy marynatę z podanych składników. Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Pokrojone mięso mieszamy z połową marynaty i odstawiamy na ok. 1 godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Obieramy ziemniaki, marchewkę i cebulę. Ziemniaki kroimy w dość dużą kostkę, marchewkę w talarki i wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy różyczki umytego kalafiora, mieszamy warzywa. Siekamy świeże zioła i dodajemy z połową marynaty do warzyw i dokładnie rozprowadzamy. Następnie posypujemy warzywa siekaną cebulą, wykładamy zamarynowane mięso i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godzinę (temperatura 200 stopni). W połowie pieczenia należy przemieszać warzywa z mięsem. Podajemy samo lub z sałatą zieloną. Posypujemy siekanym lubczykiem i pietruszką.
Pieczony schab z warzywami
Pokrojone w kostkę mięso zamarynować marynatą
Pieczony schab z warzywami
Warzywa kroimy i mieszamy z ziołami i marynatą
Pieczony schab z warzywami
Posypujemy cebulą pokrojoną w grubą kostkę
Pieczony schab z warzywami
Na wierzch warzyw wykładamy zamarynowany schab