Sposób przygotowania:
Pieczony schab z warzywami
Przygotowyjemy marynatę z podanych składników. Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Pokrojone mięso mieszamy z połową marynaty i odstawiamy na ok. 1 godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Obieramy ziemniaki, marchewkę i cebulę. Ziemniaki kroimy w dość dużą kostkę, marchewkę w talarki i wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy różyczki umytego kalafiora, mieszamy warzywa. Siekamy świeże zioła i dodajemy z połową marynaty do warzyw i dokładnie rozprowadzamy. Następnie posypujemy warzywa siekaną cebulą, wykładamy zamarynowane mięso i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godzinę (temperatura 200 stopni). W połowie pieczenia należy przemieszać warzywa z mięsem. Podajemy samo lub z sałatą zieloną. Posypujemy siekanym lubczykiem i pietruszką.