goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Pierniczki bakaliowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Są pyszne i świetnie wyglądają jako ozdoby choinkowe

Pierniczki bakaliowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierniczki bakaliowe

 

  • 1 kg mąka
  • 3 sztuki jaja
  • 25 dag masło
  • 1/2 szklanka mleko
  • 3 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1/2 l miód
  • 1 szklanka cukier
  • 1/2 łyżeczka Sól
  • 4 łyżeczki Przyprawa do piernika
  • 5 dag skórka pomaraźczowa
  • 10 dag migdały płatki
  • 10 dag orzechy włoskie pokruszone
  • lukier

Sposób przygotowania:

Pierniczki bakaliowe
Miód, cukier oraz masło delikatnie podgrzewamy tylko do połączenia się składników. Studzimy. Dodajemy mąkę oraz jajka, wsypujemy sól, przyprawę piernikową. Mleko mieszamy z sodą oczyszczoną. Na koniec wsypujemy bakalie. Całość mieszamy. Na czas leżakowania ciasta (4 tygodnie) przekładamy je w chłodne miejsce Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy różne kształty pierniczków. Pierniki przekładamy na blaszkę i pieczemy około 15 minut w 190 stopniach. Pierniczki lukrujemy wg uznania.
Pierniczki bakaliowe
Na czas leżakowania ciasta przekładamy je w chłodne miejsce
Pierniczki bakaliowe
Pierniki przekładamy na blaszkę i pieczemy około 15 minut w 190 stopniach