marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pierniczki kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Część składników roztopić w rondlu,mieszając je.Dodać resztę produktów, wyrobić. Wałkować, wykrawać.Piec.

Pierniczki kokosowe

Składniki:

Pierniczki kokosowe

 

  • 300 g.mąki pszennej,
  • 100 g. margaryny do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki płynnego miodu,
  • 3 jajka,
  • szklanka mleka,
  • 100 g.wiórków kokosowych,
  • przyprawa do pierników,
  • 2 łyżeczki sody,
  • tłuszcz do blachy,
  • pergamin do wyłożenia blachy.

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki kokosowe
Margarynę, cukier i miód stopić w średnim rondlu, mieszając na małym ogniu łyżką. Odstawić naczynie z masą i wystudzić a następnie dodać resztę produktów i wyrobić ręką. Rozwałkować, posypując mąką pod spód i wykrawać foremkami kształty, np.renifera, dzwonków oraz układać na natłuszczonej i wyłożonej pergaminem blasze. Wstawić do nagrzanego do 175-180 st. C na 15 min. blachę z piernikami. Po upieczeniu wyjąć, zsunąć pierniki łopatką kuchenną na tacę i układać następne do pieczenia.