marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pierniczki o smaku pomarańczy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pierniczki o smaku pomarańczy.

Pierniczki o smaku pomarańczy.

Składniki:

Pierniczki o smaku pomarańczy.

 

  • 2/5 kostki masła,
  • 3/4 cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki miodu płynnego,
  • 0,5 kg.mąki,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki gęstego syropu pomarańczowego lub roztarty miąższ z pomarańczy,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • kostka masy plastycznej spożywczej na lukier,
  • płatki migdałowe do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Pierniczki o smaku pomarańczy.
Masło,miód,cukier puder,syrop pomarańczowy lub miąższ z pomarańczy oraz przyprawy korzenne włożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu, mieszając.Przestudzić,dodać jajka,zmiksować i dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok.1-2 godz.lub w zamrażarce ok.30 min. Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wykrawać przeróżne kształty,układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Piec 10 min.w temp.170 st.C.Wystudzić,polukrować rozpuszczoną masą spożywczą pierniczki i posypać płatkami migdałowymi.