Sposób przygotowania:
Pierniczki świąteczne
ciasto: miód podgrzewamy z przyprawą korzenną, następnie dodajemy cukier puder i rozpuszczamy całość. rozpuszczony miód z cukrem wlewamy do przesianej mąki wraz z soda. wbijamy jajko i wlewamy mleko oraz rozpuszczoną margarynę. wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy kształt ciasteczek. ciasteczka pieczemy około 10 minut w 200 C. blachę najlepiej ustawić na środkowej wysokości i piec bez termoobiegu. lukier: białko delikatnie ubijamy ręczną trzepaczką aby się lekko spieniło. dodajemy przesiany cukier puder i ucieramy tak długo, aż masa będzie gładka i lśniąca. lukier powinien być gęsty i biały. dzielimy lukier na porcję i dodajemy barwniki spożywcze i mieszamy, aż kolor stanie się jednolity. przekładamy do woreczków foliowych i w każdym obcinamy rożek. im mniejszy otwór tym precyzyjniejsze zdobienia. wystudzone pierniczki dekorujemy kolorowym lukrem