malinka84

malinka84

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Pierniczki świąteczne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

fajna zabawa dla całej rodziny :) pierniczki smaczne i łatwe w przygotowaniu, nawet moja 2 letnia córka miała frajdę

Pierniczki świąteczne

Składniki:

Pierniczki świąteczne

 

  • ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 150 g cukru pudru
  • jedno jajko
  • 100 g margaryny
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 8-9 łyżek miodu
  • 2 łyżki mleka
  • łyżka przyprawy korzennej

 

  • lukier
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 białko
  • barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

Pierniczki świąteczne
ciasto: miód podgrzewamy z przyprawą korzenną, następnie dodajemy cukier puder i rozpuszczamy całość. rozpuszczony miód z cukrem wlewamy do przesianej mąki wraz z soda. wbijamy jajko i wlewamy mleko oraz rozpuszczoną margarynę. wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy kształt ciasteczek. ciasteczka pieczemy około 10 minut w 200 C. blachę najlepiej ustawić na środkowej wysokości i piec bez termoobiegu. lukier: białko delikatnie ubijamy ręczną trzepaczką aby się lekko spieniło. dodajemy przesiany cukier puder i ucieramy tak długo, aż masa będzie gładka i lśniąca. lukier powinien być gęsty i biały. dzielimy lukier na porcję i dodajemy barwniki spożywcze i mieszamy, aż kolor stanie się jednolity. przekładamy do woreczków foliowych i w każdym obcinamy rożek. im mniejszy otwór tym precyzyjniejsze zdobienia. wystudzone pierniczki dekorujemy kolorowym lukrem