jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Pierniczki świąteczne10

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierniczki czyli korzenne ciasteczka oblane lukrem lub polewą czekoladową ;)

Pierniczki świąteczne10

Składniki:

Pierniczki świąteczne10

 

  • CIASTO

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 30 dag margaryny
  • 3 jaja
  • 15 dag miodu prawdziwego
  • 20 dag cukru kryształu
  • 3 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 torebka przyprawy korzennej do piernika

 

  • DODATKI

 

  • czekolada lub lukier
  • posypka kolorowa

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki świąteczne10
Tłuszcz, miód, cukier i kakao podgrzać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników, a potem odstawić do ostygnięcia. Następnie do chłodnej masy dodać jajka i zmiksować. Na koniec dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie wymieszać, a później wyrobić ręką masę na gładką. Kolejno, podzielić ciasto na kilka mniejszych części, wałkować każdy kawałek ciasta na grubość około 3-4 cm i wykrawać pierniki. Piec 10 minut w temperaturze 180°C. Po ostygnięciu dowolnie polukrować, polać czekoladą, ozdobić. Pierniki po upieczeniu są chrupiące, miękną po czasie, przechowywane w szczelnym pojemniku.