PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Pierniczki w czekoladzie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

smakowite pierniczki w czekoladzie

Pierniczki w czekoladzie

Składniki:

Pierniczki w czekoladzie

 

  • Składniki:

 

  • Ciasto:
  • 150 g miodu
  • 50 g margaryny
  • 1 łyżka wody
  • 8 g (1 łyżeczka) Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 1 Przyprawa korzenna Dr. Oetkera
  • 1 jajko
  • 300 g mąki
  • 50 g cukru pudru

 

  • Do dekoracji:
  • 1 Polewa gotowa deserowa Dr. Oetkera
  • 1 Listki z czekolady deserowej i białej Dr. Oetkera

Sposób przygotowania:

Pierniczki w czekoladzie
Sposób przygotowania: Miód z margaryną roztopić, wymieszać i ostudzić. Sodę rozpuścić w łyżce wody. Do miodu dodać sodę, przyprawę korzenną i jajko, dokładnie wymieszać. Na stolnicy mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, zrobić wgłębienie, połączyć z miodem. Ciasto zagnieść, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce ok. 1 godz. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, foremkami lub nożem wycinać wzory i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 2 – 3 cm. Piec ok. 10 - 15 minut na złoty kolor. Piekarnik gazowy: temp. 180º C (powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180º C (powinien być podgrzany) Upieczone pierniczki wystudzić. Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pierniki dekorować polewą i listkami.