Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Pierniczki wg Triss

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Aromatyczne i intensywnie pachnące pierniczki.

Pierniczki wg Triss Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki wg Triss

 

 

  • 1kg mąki pszennej + do podsypania
  • 450g miodu
  • 100g cukru brązowego
  • 75g cukru białego
  • 200g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ok. 40g przyprawy do piernika (użyłam Kotanyi, jest intensywna)
  • kakao 2 czubate łyżeczki

 

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki wg Triss
Miód oraz cukier brązowy podgrzać razem z masłem, aby składniki się rozpuściły i połączyły. W misce wymieszać mąkę z kakao, przyprawą i sodą. Wymieszać masę z jajkami i mąką, wymieszać. Wyrobić, aż ciasto będzie jednolite. Wałkować podsypując niewielką ilością mąki, na grubość ok. 3-4mm. Wykrawać dowolnymi foremkami pierniczki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem, piec ok. 10-12 min. w 180st. C. Pierniczki po upieczeniu są twarde, później miękną. Im grubsze tym szybciej stają się miękkie.
Pierniczki wg Triss
Mąkę wymieszać z przyprawą, sodą i kakao
Pierniczki wg Triss
Cukier rozpuścić z masłem i miodem, wymieszać.
Pierniczki wg Triss
Wyrobić gładkie ciasto i cienko rozwałkować.
Pierniczki wg Triss
Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem.