marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pierniczki z ajerkoniakiem dla dorosłych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Pierniczki z ajerkoniakiem dla dorosłych

Pierniczki z ajerkoniakiem dla dorosłych

Składniki:

Pierniczki z ajerkoniakiem dla dorosłych

 

  • 2/5 kostki masła,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1/2 szklanki ajerkoniaku lub 3/4,
  • 2 jajka,
  • 0,5kg.mąki krupczatki,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka cynamonu,
  • lukier domowej roboty lub z masy plastycznej spożywczej na
  • szybko,
  • cukierkowe perełki na posypkę.

Sposób przygotowania:

Pierniczki z ajerkoniakiem dla dorosłych
Masło,cukier puder,ajerkoniak,przyprawy korzenne rozpuścić w średnim rondlu na małym ogniu.Rozmieszać,ostudzić,dodać jajka, zmiksować.Dodawać stopniowo przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę,wymieszać i zagnieść.Jeśli masa będzie za rzadka,schłodzić ponad godzinę w lodówce w naczyniu lub też zamrozić na 30 min.Wyjąć,rozwałkować na stolnicy i wykrawać kształty foremkami.Sporządzić lukier z cukru pudru i ubitych na sztywno białek,zabarwić barwnikiem spożywczym lub kilkoma. Można też rozpuścić masę plastyczną na lukier.Pierniczki piec 10 min. w temp.170 st.C na blasze.Po upieczeniu ostudzić.Dekorować lukrem i cukierkowymi perełkami.