Sposób przygotowania:
Pierniczki z masą makową
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika, wymieszać. Łyżkę masła roztopić (najwygodniej w mikrofalówce). Szklankę posmarować odrobiną oleju, nalać miód. Do produktów sypkich dodać masło, miód i jajko, zagnieść gładkie ciasto. Gdyby składniki nie chciały się skleić, można dodać odrobinkę wody. Blat podsypać mąką, ciasto rozwałkować na pasek szerokości ok. 12 cm. Równomiernie posmarować go masą makową, jeden brzeg ciasta posmarować wodą, zwinąć rulon, ułożyć szwem do dołu i pokroić tak jak kopytka. Pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem przez 15-20 minut, uważając, żeby się nie spiekły. Czekoladę stopić na parze, posypkę cukrową wsypać do małej miseczki. Wierzch wystudzonych pierniczków smarować stopioną czekoladą i „zanurzać” w posypce.
marietta
zbysiowa
edytaha
Magda06