booboo

booboo

Starszy Kucharz
[Przepisów: 18]

Piernik

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

pierniczek do niedzielnej kaweczki bądz na Święta

Piernik

Składniki:

Piernik

 

  • 40 dkg maki przennej(ponańska, luksusowa),
  • 3łyżki cukru,
  • mały słoik miodu,
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 1 łyzeczka sody
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
  • mały słoik dzemu ,marmolady bądz powidła śliwkowego do przełożenia
  • pół szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Piernik
Jajak utrzeć z cukrem, masłem potem dodać mąkę.Podgrzać miód, goracy wlac do utartej masy.Rozpuszczona sodę w odrobinie wody dodac do ciasta i przyprawę korzenną oraz mleko. Wszystkie składniki zamieszac i pozostawić na kilka godzin aż ciasto się zbiegnie.Na wysmarowaną formę tłuszczem przełożyć ciasto i wstawic do piekarnika 180 stopni na około godzinę.Ostudzony piernik przekroić na pół i w środku wysmarować dość grubo masą śliwkową. Piernik można dodatkowo polać masą w zależności od gustu i ozdobić np orzechami.Życzę smacznego!