agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

piernik agusi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne ciasto do kawy z znajomymi.

piernik agusi

Składniki:

piernik agusi

 

  • 50 dag miodu
  • 7,5 dag cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • szczyptę imbiru
  • 50 dag mąki
  • 1 proszek do pieczenia
  • 10 dag zmielonych orzechów
  • kilka kropli olejku cytrynowego
  • polewa

 

Sposób przygotowania:

piernik agusi
W rondelku podgrzać miód, cukier, cukier waniliowy, masło i mleko, aż się rozpuści cukier. Następnie masę ostudzić i wbić jajka, przyprawę do piernika, goździki i szczyptę imbiru. Kolejno przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać orzechy i kilka kropli olejku cytrynowego. Ciasto dobrze wyrobić a potem wyłożyć na natłuszczoną blachę. Piec w 190-200 stopniach C około 30 minut. W tym czasie rozpuścić polewę. Po wystygnięciu polać polewą.