MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Piernik (bez leżakowania)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis na ten piernik dostałam kiedyś od koleżanki. Jest wprost przepyszny! Gotowy do jedzenia tuż po przełożeniu i zastygnięciu polewy czekoladowej, więc idealny tuż przed Świętami:) Wiem, że pochodzi z jakiegoś bloga, ale nie wiem teraz z jakiego.

Piernik (bez leżakowania) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik (bez leżakowania)

 

  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki powideł śliwkowych + do przełożenia
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 pełne łyżki kawy zbożowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka

 

  • Polewa:
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (może być też mleczna)
  • 1 łyżka kawy zbożowej

Sposób przygotowania:

Piernik (bez leżakowania)
W rondelku roztapiamy masło z cukrem i miodem, dodajemy powidła śliwkowe, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Krótko podgrzewamy cały czas mieszając i zdejmujemy z ognia. Dodajemy kolejno: sodę, kawę zbożową, mleko i rozkłócone jajka. Musimy mieszać bardzo energicznie, aby składniki dokładnie się połączyły. Nie przerywając mieszania wsypujemy przesianą mąkę (po trochu) i mieszamy do uzyskania gładkiej rzadkiej masy (bez grudek). Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (u mnie 12x26) i pieczemy około 50 minut w 175-180 stopniach (do suchego patyczka). Ostudzony piernik przecinamy wzdłuż na pół i przekładamy powidłami śliwkowymi. Polewa: do rondelka wlewamy śmietanę, zagotowujemy i zestawiamy. Od razu dodajemy kawę, mieszamy, wrzucamy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewę studzimy i polewamy nią piernik. Pozostawiamy do zastygnięcia (najlepiej w lodówce). 
Piernik (bez leżakowania)
Do rozpuszczonego z cukrem i miodem masła dodajemy powidła i przyprawy
Piernik (bez leżakowania)
Mąkę wsypujemy stopniowo (koniecznie przesianą) i dokładnie mieszamy
Piernik (bez leżakowania)
Uzyskaną rzadką masę przelewamy do przygotowanej keksówki
Piernik (bez leżakowania)
Ostudzony piernik przekładamy powidłami i polewamy polewą