2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1484]

Piernik dla leniwych

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Świąteczny piernik dla leniwych to proste i szybkie ciasto dla osób ceniących swój czas, jest puszysty,korzenny, i co najważniejsze możemy go jeść zaraz po przełożeniu, nie wymaga leżakowania!

Piernik dla leniwych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik dla leniwych

 

  • Blaszka 24/28 cm

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 torebka przyprawy do piernika
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka miodu np gryczanego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • polewa czekoladowa
  • złoty krokant

Sposób przygotowania:

Piernik dla leniwych
Jajka wbijamy do miski wsypujemy cukier i miksujemy prawie do białości, następnie wlewamy mleko,mieszamy.w drugiej misce mieszamy produkty suche:mąkę, proszek do pieczenia, sodę,przyprawę do piernika oraz kakao, zmniejszając obroty miksera wsypujemy po łyżce suchej mieszanki, aż do skończenia składników,dodajemy miód oraz wlewamy cienkim strumieniem olej,delikatnie miksujemy do połączenia. Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*c pieczemy około 45 minut.Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.Całkiem zimny piernik kroimy wzdłuż na dwie równe części, przekładamy cienką warstwą dżemu,dekorujemy polewą czekoladową i złotym krokantem.
Piernik dla leniwych
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
Piernik dla leniwych
w drugiej misce mieszamy składniki suche
Piernik dla leniwych
wylewamy ciasto do przygotowanej blaszki
Piernik dla leniwych
upieczone przekładamy dżemem porzeczkowym