Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Wilgotny piernik powidłowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Takie piernik po prostu uwielbiam! Dużo orzechów, obowiązkowo skórka pomarańczowa i intensywnie powidłowy smak, dzięki czemu piernik jest wilgotny i niezwykle smaczny.

Wilgotny piernik powidłowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wilgotny piernik powidłowy

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru (kopiasta)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 0,5 kostki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 200 ml powideł
  • 50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 150 gram orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Wilgotny piernik powidłowy
Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy tak długo aż ubiją się na jasny puch, następnie stopniowo dodajemy powidła i dalej miksujemy. Następnie dodajemy 1 szklankę mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i kakao - miksujemy. Następnie na przemian dodajemy pozostałą mąkę oraz mleko - ciągle miksujemy. Margarynę rozpuszczamy i przestudzoną stopniowo dolewamy do masy, mieszamy. Na sam koniec dodajemy posiekane orzechy i kandyzowaną skórkę - mieszamy. Przekładamy do formy na babkę lub do keksówki. Pieczemy w temperaturze 180* przez ok. 70-80 minut. W trakcie pieczenia kiedy piernik wyrośnie i ładnie się od góry zarumieni otwieramy piekarnik (ale nie wyjmujemy blachy) i szybko przykrywamy górę papierem śniadaniowym, aby się nie przypiekł. Ostudzony piernik polewamy rozpuszczoną czekoladą, dekorujemy orzechami i skórką pomarańczową. 
Wilgotny piernik powidłowy
Etap 1 ubijamy jajka na puch i dodajemy powidła
Wilgotny piernik powidłowy
Etap 2 całosc miksujemy z powidlami, dodajemy reszte
Wilgotny piernik powidłowy
Etap 3 dodajemy bakalie i dokladnie mieszamy