misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Piernik - dozwolone od lat 18.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne ciasto na wyjątkowe okazje.

Piernik - dozwolone od lat 18.

Składniki:

Piernik - dozwolone od lat 18.

 

  • 60 dkg mąki
  • 5 jajek
  • pół szklanki esencjonalnej czekolady do picia
  • 20 dkg cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 30 dkg miodu
  • szczypta soli
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 4 łyżki koniaku
  • tłuszcz i mąka do formy

 

  • Krem
  • szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • 7 dkg mąki
  • 3/4 szklanki kremówki
  • 1/3 szklanki wiśniówki
  • 3 łyżki czekolady w proszku

 

  • Do dekoracji
  • wiórki czekoladowe
  • ozdobne galaretki

Sposób przygotowania:

Piernik - dozwolone od lat 18.
Jajka ubić dodając po łyżce cukier,miód czekoladę i olej.Do tego dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą , przyprawą korzenną.Dodać koniak ,wymieszać.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy w kształcie serca, pies 1,5 godz. w 180*C
Mleko zagotować, żółtka i cukierutrzeć na puszystą masę dokladnie wymieszać z mąką i czekoladą a potem cały czas mieszając bardzo powoli dolewać gorące mleko.
Masę podgrzewać ciągle mieszając,aż się zagotuje. Zestawić z ognia , wystudzić.Śmietankę ubić na sztywno io delikatnie połączyć z ostudzonym kremem. Na koniec dodać wiśniówkę.
Zimne ciasto przekroić na pół, przełożyć kremem, pozostałą częścią posmarować wierzch i boki, wyrównać.Posypać wiórkami, udekorować galaretkami.