Sposób przygotowania:
Piernik na miodzie
CIASTO Białka oddzielić od żółtek. Do miski włożyć masło,dodać cukier puder,utrzeć do białości. Następnie dodawać po jednym żółtku,ucierając wolno wlewać miód. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną,dodawać porcjami do utartej masy,wymieszać. Białka jaj ubić na sztywno,połączyć z masą żółtkową,delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia o wymiarach 25x36 wysmarować tłuszczem. Przelać ciasto do formy,piec ok.60 minut w 180 stop. POLEWA W rondelku rozpuścić margarynę. Do miski wsypać kakao i cukier,wbić jajko,wymiksować. Do wymiksowanej masy,wlewać strumieniem gorącą margarynę,ucierając mikserem 5 minut. Polewą ozdobić piernik.
sylwia17