dziubek123

dziubek123

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Piernik po żydowsku

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonały piernik, w sam raz na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Jego niepowtarzalny smak umili każde zimowe popołudnie.

Piernik po żydowsku

Składniki:

Piernik po żydowsku

 

  • Potrzebne składniki:
  • 60 dag mąki,
  • 30 dag miodu,
  • 3 całe jajka,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pół szklanki mleka,
  • 3 łyżki rumu,
  • łyżeczka przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

Piernik po żydowsku
W pierwszej kolejności utrzyj jaja, rum, sodę i miód. Dodaj przyprawę do piernika, mąkę i mleko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wyrób wolne ciasto. Przełóż je do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, odstaw na kilka godzin. Następnie piecz w ciepłym piekarniku przez około godzinę.