Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Piernik przekladany marmolada i kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Efektowny piernik podwojnie przekladany, marmolada i kremem. Wariacja na temat piernika

Piernik przekladany marmolada i kremem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Piernik przekladany marmolada i kremem

 

  • 2 szklanki maki
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 lyzki kakao
  • przyprawa do piernika
  • 1 i 1/2 kostki masla
  • 5 jajek
  • 4 lyzki miodu
  • szczypta soli
  • platki migdalowe
  • marmolada
  • budyn waniliowy
  • 2,5 szklanki mleka
  • brzoskwinie w puszce
  • tabliczka mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Piernik przekladany marmolada i kremem
W rondelku gotujemy do rozpuszczenia sie i polaczenia skladnikow: wode, cukier, kakao, przyprawe do piernika, kostke masla i miod. Studzimy. Gdy wystygnie, dodajemy zoltka i make z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Z bialek ubijamy piane i dodajemy, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do keksowki i pieczemy 40 min. w 180 stopniach Celcjusza. Robimy krem: gotujemy szklanke mleka z iloscia cukru podana na opakowaniu budyniu, proszek budyniowy rozrabiamy w polowie szklanki mleka i dodajemy do gotujacego sie mleka. Mieszamy, studzimy. Kroimy 3-4 polowki brzoskin na drobne kawalki. Miksujemy polowke kostki masla na gladko, dodajemy porcjami budyn i miksujemy na jednolita mase.Upieczony i wystudzony piernik przekrawamy pionowo na trzy czesci. W miejscu pierwszego przeciecia smarujemy marmolada. W miejscu drugiego przekladamy kremem. Rozpuszczamy tabliczke czekolady w tzw kapieli wodnej, czyli w miseczce nad garnkiem z gotujaca sie woda. Smarujemy wierzch ciasta, posypujemy platkami migdalow. Smacznego ;)
Piernik przekladany marmolada i kremem
Jego upieczenie wymaga odrobiny cierpliwosci, ale smakuje wspaniale