Sposób przygotowania:
Piernik staropolski
Miód, smalec i cukier stopniowo podgrzewamy, niemal do wrzenia, często mieszając.Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru.Chłodzimy.Do chłodnej masy dodajemy stopniowo pozostałe składniki.Wyrabiamy ciasto.W razie potrzeby dodajemy troszke wiecej mąki.Ciasto formujemy w kulę i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 tygodnie.
Po 2 tygodniach pieczemy ciasto .Z wyrobionego ciasta pieczemy 3 albo 4 placki (to już rzecz gustu) i smarujemy po wystudzeniu powidłami śliwkowymi.
Gotowego piernika odstawiamy w chlodne miejsce-(mozna zawinąc w folie)- na co najmniej 2 tygodnie.
Po 2 tygodniach pieczemy ciasto .Z wyrobionego ciasta pieczemy 3 albo 4 placki (to już rzecz gustu) i smarujemy po wystudzeniu powidłami śliwkowymi.
Gotowego piernika odstawiamy w chlodne miejsce-(mozna zawinąc w folie)- na co najmniej 2 tygodnie.
przysmak