lucyna19

lucyna19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Piernik staropolski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Piernik ten robi się co najmniej 4 tygodnie przed spożyciem.

Piernik staropolski

Składniki:

Piernik staropolski

 

  • 1/2 kg miodu,
  • 2 szklanki cukru,
  • 25 dkg smalcu,
  • 1 kg mąki,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżeczki sody rozpuszczonej w 1/2 szklanki zimnego mleka,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 3-4 opakowania przypraw do piernika
  • + ewentualnie imbir, cynamon, posiekane orzechy, skórka pomaranczowa.
  • Powidła śliwkowe

 

Sposób przygotowania:

Piernik staropolski
Miód, smalec i cukier stopniowo podgrzewamy, niemal do wrzenia, często mieszając.Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru.Chłodzimy.Do chłodnej masy dodajemy stopniowo pozostałe składniki.Wyrabiamy ciasto.W razie potrzeby dodajemy troszke wiecej mąki.Ciasto formujemy w kulę i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 tygodnie.
Po 2 tygodniach pieczemy ciasto .Z wyrobionego ciasta pieczemy 3 albo 4 placki (to już rzecz gustu) i smarujemy po wystudzeniu powidłami śliwkowymi.
Gotowego piernika odstawiamy w chlodne miejsce-(mozna zawinąc w folie)- na co najmniej 2 tygodnie.