Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 511]

Piernik staropolski

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piernik staropolski piekę już od kilku lat. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu a trzeba go przygotować dużo wcześniej przed świętami. Piernik jest pyszny i godny polecenia.

Piernik staropolski Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Piernik staropolski

na ciasto:

na krem cytrynowy:

  • 1 szkl. soku wyciśniętego z cytryn
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 2 kisiele cytrynowe bez cukru
  • 1/2 szkl. wody

dodatkowo:

  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 20 dag mlecznej czekolady
  • 16 dag masła
  • 3/4 l marmolady
  • posypką cukrowa z motywem świątecznym

Sposób przygotowania:

Piernik staropolski

Przygotowanie ciasta piernikowego:

Piernik staropolski
Przygotowane ciasto wkładamy do szklanego naczynia

W rondelku podgrzewamy miód, cukier i masło. Doprowadzamy na małym ogniu do wrzenia aż cukier całkowicie się rozpuści. Ściągamy z ognia i studzimy.

Do wystudzonej masy dodajemy dodajemy przesianą mąkę,sodę oczyszczoną rozpuszczoną w letnim mleku, wbijamy jajka, sól i przyprawy korzenne wraz z opakowaniem przyprawy do piernika.

Ciasto dokładnie wyrabiamy(ciasto jest dość luźne). Przekładamy do szklanego naczynia. Przykrywamy pokrywką.

Owijamy folią spożywczą. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 6-6 tygodni.

Pieczenie ciasta:

Piernik staropolski
Po wycięciu z piekarnika ciasta piernikowe studzimy

Ciasto pieczemy około 5-7 dni przed świętami.

Przynosimy je na ok godzinę przed pieczeniem do temperatury pokojowej aby lepiej nam się wałkowało.

Schłodzone ciasto dzielimy na trzy części.

Wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach 39*26 cm ( ciasto powinno mieć ok. 0,5 cm grubości).

Rozwałkowane płaty ciasta przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną cienko tłuszczem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 170 stopni przez ok. 15-20 min.

Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Przygotowanie kremu cytrynowego:

Piernik staropolski
Przygotowany krem cytrynowy ściągamy z ognia i studzimy

Do rondelka wlewamy sok z cytryny, cukier puder i masło. Zagotowujemy. W 1/2 szkl. wody rozpuszczamy 2 kisiele cytrynowe. Wlewamy do rondelka.

Mieszając gotujemy chwileczkę na małym ogniu. Gorący krem ściągamy z ognia i pozostawiamy do przestudzenia.

Składanie piernika:

Piernik staropolski
Na cieście piernikowym posmarowanym marmoladą układamy warstwę kremu cytrynowego

Na spód kładziemy ciasto piernikowe. Smarujemy je cienko marmoladą oraz połową letniego kremu cytrynowego.

Układamy ciasto piernikowe ponownie smarujemy cienką warstwę marmolady oraz drugą połową kremu cytrynowego. Układamy ciasto piernikowe. Lekko dociskamy.

Obciążamy i odstawiamy na parę godzin w chłodne miejsce aby warstwy kremu i marmolady dobrze przykleiły się do ciasta.

Etap końcowy:

Piernik staropolski
Przełożone ciasto piernikowe przekrawamy na 3 równe części

Po obciążeniu ciasto piernikowe przekrawamy na 3 równe części. Każdą część piernika bardzo dokładnie smarujemy pozostałą marmoladą po bokach.

Wierzch ciasta i boki polewamy polewą czekoladową.

Przygotowanie polewy czekoladowej:
W rondelku rozpuszczamy masło. Ściągamy rondelek z ognia. Dodajemy posiekaną czekoladę. Odstawiamy na 2 min. Następnie mieszamy dokładnie aż czekolada się rozpuści. Przygotowaną polewą smarujemy wierzch i boki piernika. Ciasto piernikowe możemy posypać posypką cukrową. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok 5-7 dni.