kotydoroboty

kotydoroboty

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Piernik staropolski babci Neli w nowym wydaniu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis na ten piernik dostałam od mojej babci. Jedyna modyfikacja to zastąpienie cukru białego cukrem trzcinowym. Ciasto leżakuje w chłodnym miejscu ok.3 tygodni, ale można je piec też po 2 dniach od wyrobienia. A potem to już tylko dekorować:)

Piernik staropolski babci Neli w nowym wydaniu

Składniki:

Piernik staropolski babci Neli w nowym wydaniu

 

 

  • do lukru:
  • białko,
  • cukier puder dobrej jakości

Sposób przygotowania:

Piernik staropolski babci Neli w nowym wydaniu
Masło wrzucić do garnka i stopić na bardzo małym ogniu. Dodać cukier, miód, kakao i mieszać tak długo aż cukier się rozpuści. Garnek odstawić aż masa ostygnie, dodać jajko, dobrze wymieszać, dodać przyprawy oraz sól, wymieszać, dosypywać przesianej mąki wymieszanej uprzednio z sodą i zagniatać ciasto aż będzie jednolite. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 3 tygodnie lub jak się spieszy - do lodówki na 1-2 dni. Po tym czasie ciasto podzielić na części, rozwałkować i wykrawać. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza i piec pierniczki na formach wyłożonych papierem do pieczenia przez 7 minut. Z białka i cukru pudru zrobić bardzo gęsty lukier, ewentualnie podzielić go na części, zabarwić barwnikami spożywczymi, włożyć do woreczków i dekorować:) Po wyschnięciu znakomicie nadają się na prezent!:)