Sposób przygotowania:
Piernik staropolski babci Neli w nowym wydaniu
Masło wrzucić do garnka i stopić na bardzo małym ogniu. Dodać cukier, miód, kakao i mieszać tak długo aż cukier się rozpuści. Garnek odstawić aż masa ostygnie, dodać jajko, dobrze wymieszać, dodać przyprawy oraz sól, wymieszać, dosypywać przesianej mąki wymieszanej uprzednio z sodą i zagniatać ciasto aż będzie jednolite. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 3 tygodnie lub jak się spieszy - do lodówki na 1-2 dni. Po tym czasie ciasto podzielić na części, rozwałkować i wykrawać. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza i piec pierniczki na formach wyłożonych papierem do pieczenia przez 7 minut. Z białka i cukru pudru zrobić bardzo gęsty lukier, ewentualnie podzielić go na części, zabarwić barwnikami spożywczymi, włożyć do woreczków i dekorować:) Po wyschnięciu znakomicie nadają się na prezent!:)
misia14