Sposób przygotowania:
Piernik ucierany
Żółtka, cukier, miód i przyprawe ucierać w misce na jednolitą masę.
Wsypać mąkę, wlać 2 łyżki zimnej wody, wyrabiać ciasto do chwili, gdy na powierzchni zaczynają ukazywać się pęcherzyki powietrza. Dodać rozpuszczoną w łyżce zimnej wody sodę, oprószone mąką bakalie, ubitą pianę z białek, wymieszać.
Ciasto włożyć do dużej foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Piec w bardzo słabo nagrzanym piekarniku około 1 godziny.
Przestudzony piernik można polać polewą.
Wsypać mąkę, wlać 2 łyżki zimnej wody, wyrabiać ciasto do chwili, gdy na powierzchni zaczynają ukazywać się pęcherzyki powietrza. Dodać rozpuszczoną w łyżce zimnej wody sodę, oprószone mąką bakalie, ubitą pianę z białek, wymieszać.
Ciasto włożyć do dużej foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Piec w bardzo słabo nagrzanym piekarniku około 1 godziny.
Przestudzony piernik można polać polewą.