motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Piernik z brzoskwiniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Piernik z dodatkiem brzoskwiń. Przełożony marmoladą z dzikiej róży. Można go bardzo szybko przygotować.

Piernik z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik z brzoskwiniami

 

  • Ciasto;
  • 60 dkg brzoskwiń
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl oliwy
  • 2 szkl mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczającej
  • Przełożenie;
  • 30 dkg marmolady różanej
  • Wierzch;
  • 15 dkg czekolady
  • kokos do ozdoby
  • orzechy mielone do ozdoby

 

 

Sposób przygotowania:

Piernik z brzoskwiniami
Brzoskwinie kroimy w kostkę. Dodajemy cukier waniliowy i przesmażamy na maśle, chłodzimy. Do miski wbijamy jajka i cukier. Dajemy przesmażone zimne brzoskwinie. Wsypujemy mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Wsypujemy do miski. Wlewamy oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Wlewamy na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 200 stopni ok. 40 minut. Zimny kroimy wzdłuż i dajemy marmoladę. Dokładnie rozsmarowujemy po całym cieście. Przykrywamy drugim ciastem. Polewamy roztopioną czekoladą. Dekorujemy kokosem. Następnie posypujemy zmielonymi orzechami.
Piernik z brzoskwiniami
Etap 1 Wszystkie przygotowane składniki dajemy do miski i dokładnie mieszamy
Piernik z brzoskwiniami
Etap 2 Wylewamy na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku
Piernik z brzoskwiniami
Etap 3 Zimny kroimy i przekładamy marmoladą
Piernik z brzoskwiniami
Etap 4 Polewamy czekoladą i dekorujemy kokosem i zmielonymi orzechami