Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Kakaowy brzoskwiniowiec z kokosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszne warstwowe ciasto, które szybko znika. Delikatny biszkopt, mocno owocowy krem brzoskwiniowy i kokosowe oczko.

Kakaowy brzoskwiniowiec z kokosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowy brzoskwiniowiec z kokosem

 

  • BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki kakao
  • CIASTO KOKOSOWE:
  • 2 białka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • KREM BRZOSKWINIOWY:
  • 1 1/2 kg brzoskwiń
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki wody
  • POLEWA:
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki wody
  • 25g masła
  • 50 g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Kakaowy brzoskwiniowiec z kokosem
BISZKOPT: Mąki przesiać i wymieszać z kakao. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać mąkę z kakao, delikatnie wmieszać w masę. Wylać do formy 21x25 wyłożonej papierem. Nie smarować brzegów. Piec w 160*C przez 30min. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i z wysokości ok 50cm upuścić na podłogę. Wystudzić w formie. CIASTO KOKOSOWE: białka ubić na sztywno i dodać porcjami cukier. Kiedy się rozpuści wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać. Wsypać wiórka i powtórzyć czynność. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tej samej wielkości co na biszkopt. Piec w 180*C przez ok 25min. KREM BRZOSKWINIOWY: brzoskwinie pozbawić pestek, obrać ze skóry i pokroić. Włożyć do garnka i podgrzewać, mieszając, aby nie przypalić. Kiedy owoce puszczą sok zmiksować blenderem na gładką masę. Budyń i mąkę ziemniaczaną wymieszać w zimnej wodzie i wlać do gotujących się brzoskwiń. Ugotować gęsty krem. Biszkopt przekroić na pół i jedną część włożyć do blachy, w której się piekł. Jeżeli nie jest wysoka, należy zrobić komin np z foli aluminiowej. Wylać połowę gorącego kremu brzoskwiniowego. Nałożyć ciasto kokosowe lekko dociskając. Wylać drugą połowę kremu i nałożyć biszkopt. Odstawić do wystudzenia. Kiedy ciasto będzie zimne ostrożnie wyjąć z blachy. Przygotować polewę. Cukier puder, kakao i wodę rozmieszać w garnuszku i zagotować. Dodać masło, a kiedy się rozpuści zdjąć z ognia i rozpuścić połamaną czekoladę. Polać z łyżki po placku. Smacznego!
Kakaowy brzoskwiniowiec z kokosem
Mąkę i kakao na biszkopt przesiać i wymieszać.
Kakaowy brzoskwiniowiec z kokosem
Brzoskwinie prażyć, aż puszczą sok i zmiksować blenderem.
Kakaowy brzoskwiniowiec z kokosem
Połowę kremu brzoskwiniowego wylać na biszkopt.
Kakaowy brzoskwiniowiec z kokosem
Cukier puder, wodę i kakao zagotować, dodać masło i czekoladę.