nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Piernik z czekoladą i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Piernik na Święta musi być ;)

Piernik z czekoladą i orzechami

Składniki:

Piernik z czekoladą i orzechami

 

  • 4,5 szkl. mąki
  • 3 szkl. ciepłego mleka
  • 1, 5 op. cukru wanilinowego
  • 3/4 szkl. oleju
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki dżemu
  • 2,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 i 1/4 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 małe jajka
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • + 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • +2 łyżki mleka
  • + orzechy włoskie do dekoracji

Sposób przygotowania:

Piernik z czekoladą i orzechami
1. Mąkę przesiac z sodą do miski, dodać pozostałe sypkie produkty, wymieszać. 2. Do sypkich składników wlać ciepłe mleko i olej, a następnie dodać dżem, jajka i olej. Wszystko zmiksować. 3. Masę wylać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą blachy, a następnie piec ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). 4. Gdy ciasto ostygnie, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Układamy kawałki orzechów włoskich do dekoracji.